piatok 2. marca 2018

RADY SKÚSENÉHO DIABLA

C.S. LEWIS

Obsah:

 Skúsený diabol Krutodlak sa snaží pomôcť mladému pokušiteľovi Svabomilovi a formou listov mu dáva rady ako čo najistejšie priviesť dušu svojho "pacienta" do zatratenia. Postupne sa dotýka viacerých oblastí života, v ktorých by svojím pričinením mohli sily zla najlepšie prebudiť ľudskú slabosť a náklonnosť k hriechu, a tak vymaniť dušu a život človeka z rúk "Nepriateľa" (čiže Boha). Ako sa však pokušiteľ v zácviku dozvedá, nie je to také ľahké ako by sa možno zdalo. Na druhej strane totiž stále stojí Ten, ktorý je ochotný do zápasu za ľudskú dušu vložiť všetko a nevzdá sa boja až do konca.

Môj názor:

   Kniha RADY SKÚSENÉHO DIABLA (ďalej RSD) od C.S. LEWISA (autora Kroník Narnie) už dlhšiu dobu čakala v mojej knižnici na svoju chvíľu. Prvýkrát som ju začala čítať približne pred dvoma rokmi, no až do konca som to nedotiahla. Dva roky prešli a prišiel čas, že som nakoniec našla chuť znovu sa pustiť do tohto nezvyčajného diela.
   Počas môjho prvého pokusu sa mi RSD do pamäti zapísali ako dosť ťažká kniha.Preto som sa toho  celkom obávala, myslela som si, že sa knihou budem prehrýzať dlho a ťažko a pripravovala som sa na všeličo. No na moje prekvapenie vo mne kniha hneď po prvej kapitole, teda lepšie povedané liste, vzbudila dosť neočakávaný záujem. Navyše listy vôbec nie sú dlhé, takže sa kniha číta pomerne rýchlo. Očakávanie, čo ešte Krutodlak vymyslí a akými pákami sa pokúsi človeku prejsť cez rozum a zlomiť jeho vôľu, ešte viac stupňuje napätie a pozornosť čitateľa. Ťažšie čitateľné a pochopiteľné boli pre mňa iba posledné kapitoly.
   Najlepšie na tejto knihe je vak to, že v pozícii toho malého a úbohého človiečika sme aj my sami. Každý z nás je "pacientom", ktorý musí čeliť útlakom Zlého a denne viesť boj o čistotu svojho srdca.Takýmto spôsobom môžeme odhadnúť taktiky, ktoré sú na nás používané a zistiť ako sa s božou pomocou nenechať chytiť do pasce.
   Mňa osobne najviac zaujalo to, ako sa démoni snažia zabrániť človeku v rozmýšľaní, že neznášajú smiech a opravdivú radosť a ako dokážu človeka ovplyvniť pôsobením strachu.

"Rozumové úvahy majú totiž jeden háčik-posúvajú celý zápas na  Nepriateľovu  pôdu."

"Argumentovaním preberáš k životu pacientov rozum, a keď raz začne myslieť, ktovie, čo všetko z toho môže vzísť?"

"Smiech tohto pôvodu nám vôbec nerobí dobre a mal by si ho vždy okamžite zaraziť. Okrem toho, tento fenomén je sám o sebe odporný a je priamou urážkou realizmu, dôstojnosti a prítomnosti Pekla."

"Zábava ako taká však obsahuje mimoriadne nežiadúce črty-podnecuje lásku k blížnemu, statočnosť, spokojnosť a mnohé iné nepríjemnosti." 

"Zamestnaj ho vecami, ktorých sa bojí. Nech tie považuje za svoj kríž. Nech zabudne na to, že sa navzájom vylučujú,a teda sa nemôžu všetky stať, a nech sa dopredu cvičí v statočnosti a odhodlanosti vydržať všetky naraz."

"Avšak podvoliť sa súčasnému a skutočnému utrpeniu, dokonca aj keď je to utrpenie vlastne len strach, je oveľa jednoduchšie, a Nepriateľ vždy zvyčajne priamo prichádza na pomoc."

   Táto kniha sa mi veľmi páčila a ponúkla mi na rôzne veci iný pohľad. Odporúčam ju a určite by bolo zaujímavé objaviť aj iné z diel tohto výnimočného autora 20. storočia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

More, more, všade samé more... alebo... (Kým prišla búrka-Tami Oldhamová Ashcraftová a Susea McGearhartová) počet strán : 226    ...