nedeľa 20. januára 2019

PARÍŽ JE VŽDY DOBRÝ NÁPAD

NICOLAS BARREAU



Obsah:

   Rosalie Laurentová je mladá Parížanka a umelkyňa živiaca sa predajom vlastnoručne maľovaných pohľadníc vo svojom papiernictve v Rue de Dragon. Môžeme povedať, že v živote jej k šťastiu nič nechýba. Býva v malom byte nad papiernictvom, má prítulného psa Williama Morissa a priateľa Reného, s ktorým si aj napriek rozdielnym názorom na zdravý fitnes životný štýl, veľmi dobre rozumie.

   Starší pán, Max Marchais, známi spisovateľ kníh pre deti, začína v poslednom čase žiť skôr utiahnutejším a samotárskejším životom. Na naliehanie vydavateľa sa však rozhodne vdýchnuť život ešte jednému príbehu s názvom Modrý tiger. Na svoje veľké, a nie až také milé prekvapenie sa dozvie, že na ilustrácie pre jeho príbeh je ako stvorená istá Rosalie Lauentová.
   Nie všetko z čoho v prvom momente nie sme zrovna nadšení, je zlý nápad. Rovnako to bolo aj v prípade ilustrovania Modrého tigra. Prvé stretnutie Rosalie a Maxa nebolo práve najideálnejšie. Maxovi sa podarilo zakopnúť a zhodiť stojan na pohľadnice a popri tom na smrť vystrašiť Wiliama Morissa. Ilustrácie sa však viac než podarili, kniha zožala obrovský úspech a z Rosalie a Maxa sa stali výborní priatelia.

   Osud však neobľubuje stereotyp a jednotvárne plynutie ľudského života. Preto aj do toho Rosalinho priniesol nečakaný zvrat. A po pravde, nebolo to až tak kreatívne, dokonca sa môžeme baviť o absolútnom déjà vu. Do malého papiernictva zavítal ďalší muž. Nie, to nie je až tak nezvyčajné. On však doňho doslova vpálil, zhodil stojan na pohľadnice a vystrašil Wiliama Morissa... áno, už zas.

   Tentokrát je to mladší Američan, Robert Sherman, ktorý navštívil Paríž s cieľom popremýšľať o smerovaní svojho budúceho života. Popri prechádzke objaví vo výklade papiernictva Modrého tigra a tvrdí, že príbeh patrí jemu. Medzi Rosalie a podivným cudzincom vypukne vojna na život a na smrť. Ani jedna strana sa nemieni vzdať bez boja. Isté okolnosti však donútia Rosalie a Roberta uzavrieť spojenectvo. Spoločne sa vydajú po stopách tajomstva magického príbehu, s predsavzatím odhaliť pravdu. Ich pátranie a rozvíjajúce sa kamarátstvo komplikuje nejedna nepríjemnosť, no aj napriek všetkým polenám, ktoré im boli hodené pod nohy, sa Rosalie a Robert za pomoci Maxa dostanú ku koreňu celého nedorozumenia. História odkrýva nejedno šokujúce tajomstvo. Prekvapenia a zmätok však vedú k vzájomnému porozumeniu, zmiereniu a celkom trefnému záveru. 


Môj názor:

   Prvé, čo ma na knihe zaujalo bola obálka (je naozaj krásna) a názov. Veľmi sa teším, že príbeh bol zasadený práve do tohto mesta. Na žiadne iné by sa vlastne ani nehodil. Mesto lásky a svetiel mu dodalo tú správnu, jedinečnú atmosféru. Myslím, že autor sa nemýli, keď tvrdí, že "Paríž je vždy dobrý nápad." Ja si však dovolím malý dodatok: áno, Paríž je naozaj dobrý nápad, ale nie vtedy, keď práve potrebujete zaparkovať alebo ste zadaný. Toto poučenie pre mňa z knihy vyplýva.

   Hlavná postava Rosalie bola naozaj skvelá. Veľmi som si obľúbila jej štýl, ktorý do parížskeho prostredia presne zapadal. Ešte väčšie sympatie som však pociťovala k Robertovi. Muž zapálený pre litertúru, odborník na Shakespeara, potenciálny prednášajúci profesor literatúry na Sorbonne...
Áno, áno, úplná idealizácia. Úprimne, vôbec mi neprekážala. Naopak Rosalin priateľ René by ma asi mierne vytáčal. Všetky tie jeho reči o športe a zdravej výžive...

   Na záver môžem skonštatovať, že príbeh sa mi veľmi páčil a ako celok ho hodnotím naozaj pozitívne. Bol napísaný ľahkým a zrozumiteľným štýlom, ktorým sa nič nepokazí a zároveň spríjemní pekné popoludnie. Zistila som, že pán Barreau napísal románov umiestnených a parížskych uličkách viac, čo je naozaj dobrá správa. Nemusím asi ani hovoriť, že sa na niektoré celkom teším😉.


Zopár citátov:

📚 " Hovorí sa, že detstvo je chodník, po ktorom kráčame celý život."
📚 " Kto ide pomaly, vidí spravidla viac, ako ten, kto sa ponáhľa."
📚 "Napokon, každý človek vlastní nejaký príbeh, ktorý predstavuje obrat v jeho živote a navždy zostane jeho stredobodom, no väčšina ľudí to zistí až neskôr."
📚 " Buď milý k cudzincom. Mohli by to byť anjeli prezlečení za ľudí."
📚 " No keď chýbajú človeku ľudia, ktorí pre neho niečo znamenajú, stratia pre neho význam aj knihy."
📚 "Až keď niečo navždy stratíme, zistíme, čo to pre nás naozaj znamenalo."

Milí čitatelia, dúfam, že sa Vám moja recenzia páčila a kniha aj Vás zaujala . Prajem Vám všetkým pekné čítanie.


LuLa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

More, more, všade samé more... alebo... (Kým prišla búrka-Tami Oldhamová Ashcraftová a Susea McGearhartová) počet strán : 226    ...