štvrtok 26. apríla 2018

HLAS VO VETRE

FRANCINE RIVERSOVÁ

Obsah:

   Židovský národ je pokorený, druhý jeruzalemský chrám zničený, väčšina Židov vyvraždená  a ďalšia veľká časť odvedená do otroctva.
   Hadaša, príslušníčka čoraz viac sa rozmáhajúceho kresťanstva, sa musela prizerať smrti svojej rodiny a utrpeniu židovského národa. Je predaná do domu váženého rímskeho občana Decima a jeho manželky Féby, kde slúži ako otrokyňa ich dcéry Júlie. Rímska morálka výrazne upadá a správanie ľudí je zvrátené. Hadaša to všetko vníma a tajne sa obracia k svojmu Bohu o pomoc a odvahu. Verne slúži Júlii, všade ju sprevádza a musí sa prizerať jej Rímom skazeným skutkom. Napriek tomu si Hadaša Júliu obľúbi a je ochotná položiť za ňu svoj život.
   Hadaša je však iná ako väčšina otrokov. Vychádza z nej zvláštny pokoj, ktorému sa všetci čudujú, pozná príbehy a piesne , ktoré dovtedy nepočuli a nedokážu si vysvetliť jej činy.
   Mladá otrokyňa sa prostredníctvo Júlie zoznamuje s Artretom, gladiátorom germánskeho pôvodu, ktorý si v rímskej aréne vybojoval slobodu. Do jeho vyprahnutého života sa pokúša vniesť pokoj. Je to však beh na veľmi dlhú trať. Od malička vštepované pohanské tradície len veľmi ťažko ustúpia pravému Bohu.
   V Hadašinom živote sa začne vyskytovať aj iný problém. Okrem stále narastajúceho zla musí čeliť dosiaľ neznámym pocitom, ktoré sa prebúdzajú v prítomnosti Júliinho brata Marcusa.  Mladého, pekného Rimana, zvyknutého na ženy vrhajúce sa mu do náručia, prekvapí Hadašin odpor, za ktorým stojí jej neviditeľný Boh. Nerozumie jej ponímaniu lásky, ktorá je trpezlivá a dobrotivá, ktorá nezávidí a nikdy nezanikne. Ich láska zasiahne do životov druhých, prebudí neľudskú nenávisť a prinesie nečakané zvraty.

Môj názor:

   Je veľmi ťažké definovať túto knihu jednou alebo dvoma vetami. Knihy od Francine Riversovej mám veľmi, veľmi rada, tak som sa na túto trilógiu dosť tešila (celé som to dostala na Vianoce😉). Kniha, opisujúca neuveriteľný príbeh otrokyne Hadaši je plná emócií a napätia.
   Prvé čo musím poznamenať je, že "Hlas vo vetre" je naozaj kvalitná kniha a aj napriek tomu, že má skoro 500 strán, sa číta pomerne rýchlo. Ja som sa do nej pustila vrámci francúzskej čitateľskej výzvy "Semaine à lire" (týždeň pre čítanie), ktorú organizuje blogerka a booktuberka Lili Bouquine.
   Určite musím vyzdvihnúť vynikajúcu úroveň, čo sa týka historických faktov a súvislostí. Autorka vo svojej knihe čitateľovi ponúka pravdivý pohľad na udalosti, ktoré sa v prvom storočí nášho letopočtu naozaj odohrali. Pridáva aj zložitý slovník termínov, ktoré pomenúvajú, okrem iného, napr. rôzne druhy gladiátorov.
   Kniha sa mi veľmi páčila a považujem ju za naozaj dobrú. Je plná strhujúcich momentov, dojímavých scén, ale aj okamihov, ktoré zdesením dokážu preraziť hlboko do špiku kostí. 
   Hadašu ako hlavnú postavu som si veľmi obľúbila a fascinovala ma jej odvaha a sila. Ja by som zomrela asi niekde na tretej strane. Moje sympatie si postupne získal aj Marcus, ale naopak tretej hlavnej postave, Artretovi, sa to až tak nepodarilo. Veľmi ma prekvapil vývoj Júljinej osobnosti, pod vplyvom jej priateľky Kalaby, ktorú som hrozne neznášala.
   Čo sa týka priebehu deja, musím povedať, že niektoré časti by som ukončila inak. Myslím si napríklad, že Marcus by Hadašu určite tak neskazil, ako sa obávala. Práve naopak, mohla by mu pomôcť nájsť cestu k Bohu. Na to nikto nemyslel?  Tí, čo knihu čítali, vedia o čo sa jedná a tí čo ju ešte len budú čítať , pochopia neskôr...
   Som veľmi zvedavá na pokračovanie, ktoré si chcem prečítať hneď ako to bude možné.
   A ešte také jedno malé plus tejto knihy. Veľmi pekne vonia. A pozor, to netvrdím len ja.😊

4 komentáre:

  1. Ahoj, súhlasím kniha je naozaj dobrá z viacerých stránok. teš sa na dvojku a trojku.fajn stránka, určite ešte nakuknem.
    Katarína

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Júj, ďalšia fanúšička Francine - ja sa tak tešííím!!!♥^.^♥ Ja ju zbožňujem, je mojou najobľúbenejšou autorkou a jej knihy, ach, DOKONALOSŤ! Som taká rada, že si ťa Hlas vo vetre získal, ja na túto knihu nedám dopustiť-absolútny skvost. Hneď sa zaradila medzi prvé miesta v mojom zozname prečítaných kníh a dokonca by som povedala, že sa delí o prvé miesto s mojou srdcovou záležitosťou od tejto autorky, čo je Vykúpená láska (zbožňujem ten príbeh!♥♥♥)...
    Na Hlas vo vetre som robila recenziu aj ja, no bolo to veľmi ťažké, naozaj veľmi, pretože opísať tento príbeh a svoje pocity, ktoré vo mne zanechala, sa nedalo a ešte stále nedá. Určite sa vrhám aj na pokračovanie, neviem sa dočkať! Maj sa krásne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem krásne. Ja sa musím priznať, že Vykúpená láska sa mi až tak nepáčila. Neviem, možno preto že som všade počúvala aká je skvelá a možno som od toho očakávala niečo iné. Od Francis je mojou top Leotina záhrada.

    OdpovedaťOdstrániť

More, more, všade samé more... alebo... (Kým prišla búrka-Tami Oldhamová Ashcraftová a Susea McGearhartová) počet strán : 226    ...